Sayfalar

22 Aralık 2010 Çarşamba

Domatesli Acıbiber Turşusu

Malzemeleri
2 kilo ufak açık yeşil acı biber
1 kilo domates (salçalık)
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
6 çorba kaşığı kaya tuzu
Domatesli Acıbiber Turşusu Yapılışı:
1 - Domatesleri ikiye bölerek geniş bir kabın içine rendeleyin.
2 - Biberlerin sapını kesin.
3 - Domates rendesinin içine tuzunu, sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri harmanlayın ve ufak kavanozlara doldurun.
4 - Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın.(Domates asit yapacağı için kavanozları bir tepsi üzerine yerleştirirseniz 2-3 gün kadar kavanozdan sızma yapabilir. Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin. Azaldığı kadar su üzerine ilave edebilirsiniz.
5 - Serin bir yerde muhafaza edin.

Salatalik Turşusu

Malzemeleri
1 kg havuç
1 kg salatalık
1 kg körpe yeşil biber
1 kg yeşil domates
5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
1 su bardağı sirke
10-12 diş sarımsak
Karışık Turşu Yapılışı
1 - Havuçların dışını kazıyın.
2 - Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
3 - Salatalıkların baslarını alın.
4 - Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
5 - Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin.
6 - Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
7 - Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
8 - Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
9 - Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

Karışık Turşu

Malzemeleri
1 kg havuç
1 kg salatalık
1 kg körpe yeşil biber
1 kg yeşil domates
5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
1 su bardağı sirke
10-12 diş sarımsak
Karışık Turşu Yapılışı
1 - Havuçların dışını kazıyın.
2 - Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
3 - Salatalıkların baslarını alın.
4 - Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
5 - Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin.
6 - Aralarına sarımsak dişlerini ekleyin.
7 - Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
8 - Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
9 - Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

17 Aralık 2010 Cuma

Tavuklu Sosyete Böreği

Malzemeleri
2 adet hazır yufka
½ su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı su
İç malzemesi için;
1 adet tavuk göğüs eti
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet tatlı yeşil sivri biber
1 adet orta boy kuru soğan
3-4 su bardağı sarımsaklı yoğurt
Yemeğin Tarifi:
1 - Tavuk etini tavla zarı gibi incecik küp küp doğrayın, Soğanları yemeklik çok incecik doğrayıp sivri biberleride incecik dilimleyin.
2 - Geniş bir tavada zeytin yağını orta ısıda kızdırın. Tavukları alıp sürekli karıstırarak 4-5 dakika kavurun. Soğan ve Biberleri ekleyip tuz ve karabiberleri serpip 4-5 dakika daha kavurup, ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
3 - Öte yandan hazır yufkaları üst üste koyup sekize bölün. Böylece 16 adet yufkanız olacak.
4 - Yufkanın uzun kenarlarına tavuklu soğanlı iç harcından 1 yemek kaşığı kadar koyun. Uzun kenarlarından başlayıp rulo şeklinde sardıktan sonra içeriye doğru kıvırarak gül şekli verin..
5 - Diğer taraftan, 25-30 santim çapında borcam yada fırın tepsisini 2yemek kaşığı sıvıyağla iyice yağlayın. (kullanacağınız kabın dibine fırın kağıdıda serbilirsiniz.)
6 - sıvı yağı ve suyu karıştırıp böreklerin üzerine kaşıkla gezdirerek her tarafını ıslatın. Bir kenarda 30 dakika kadar bekletin. Bu süre içindebörekler su'yu çekecektir.
7 - Daha sonra Börekleri 5 dakika önceden ısıtıp 200 derece alt-üst ayarladığımız fırında üzerleri altın sarısı oluncaya kadar, en az 30 dakika pişirip çıkartın.
8 - İsterseniz fırına vermeden önceüzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam serpiştirebilirsiniz. Fırından çıkarıp henüz sıcakken üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. İsterseniz domates salçası yada domates püresi kullanarak sos hazırlayıp üzerine gezdirebilirsiniz. ( yemek Tarifleri )

Sade Poğaça

Malzemeleri
250gr. tereyağı veya margarin (soğuk)
3-4 su bardağı un
1/3 paket yaşmaya
1 su bardağı süt veya su/süt karışımı
1 çorba kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Sade PoğaçaYapılışı
3 su bardağı kadar unu yoğurma kabına alın ve yağı rendenin iri yerinden unun içine rendeleyin.
Ortasını havuz gibi açıp maya ve şekeri, eli yakmayacak sıcaklıktaki süt veya su/süt karışımını ilave edip mayayı ezin.
Una tuzuda ilave edip ortaya doğru un alarak hamuru yoğurmaya başlayın.
Mayalandırmadan yumurtadan küçük bezelere ayırıp yuvarlayin. Hafif yassıltarak yağlanmış tepsiye dizin.
1-2 saat kadar tepside mayalanmaya bırakın.
Yumurta sarısı sürüp bıçakla çizerek 200C derecede kızarana kadar pişirin.

Ayva Reçeli

Malzemeleri
1,5 kilo ayva
1 kg+ 1 su barağı toz şeker
yarım limon suyu
7-8 adet tane karanfil
4 su bardağı su
Ayva Reçeli Yapılışı:
Öncelikle ayvaları yıkayın, soyun ve küplere bölün. Küp küp doğradığınız ayvaların kararmaması için önceden hazırladığınız limonlu suya atın. Ayvaları geniş bir çelik tencereye alın üzerine suyu ekleyerek ayvalar yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Yumuşayan ayvaların üzerine suyunu dökmeden şekerin ve karanfilin tamamını ekleyin, şeker eriyene kadar yavaşça karıştırın ve kısık ateşte kıvamı koyulaşana kadar kaynatın, ocaktan almadan 5-6 dakika önce yarım limonun suyunu ekleyin. Pişen reçelinizi soğumaya bırakın ve soğuduktan sonra kuru kavanozlara paylaştırarak ağzını sıkıca kapatın.

15 Aralık 2010 Çarşamba

Brokoli Çorbası

Brokoli Çorbası Malzemeleri
500 Gram brokoli
2 Çorba kaşığı tereyağ
1 Çorba kaşığı un
1 Tablet tavuk bulyon
2 Bardak süt
Tuz
Brokoli Çorbası Yapılışı
Brokoliyi 7 su bardağı su ile haşlayın.Brokolinin sapları yumuşayınca kaynama suyu ile birlikte blendır ile püre haline getirin.
Başka bir tencerede tereyağ ile unu kavurun.Brokoli püresi ve tavuk bulyonu ekleyip kaynatın.Biraz kaynadıktan sonra sütü ilave ederek karıştırın.Tuzunu ekleyip,üzeri için isteğe bağlı tereyağında pulbiber eritip,çorbanın üzerine gezdirip servis yapın.

Kereviz Çorbası

Kereviz çorbası Malzemeleri
2 adet kereviz
4 adet havuç
6 su bardağı et suyu
1 kahve fincanı un
1 adet soğan
3 çorba kaşığı margarin
Tuz

Kereviz çorbası tarifi



  1. Kereviz ve havuçları soyup ince ince doğrayın, soğuk suda yıkayın.


  2. Tavada margarini eritin. İçine ince kıyılmış soğanı ilave edip hafifçe kavurun.


  3. Kereviz ve havuçları ekleyip bir süre daha kavurun.


  4. Unu katarak biraz daha karıştırın.


  5. Tuzunu ve et suyunu koyarak 40 dakika kaynatın. Servis yapın.

13 Aralık 2010 Pazartesi

Kusburnu Marmelatı ( Tatlılar )

Malzemeleri
Taze kuşburnu
Su
Şeker

Kuşburnu Marmelatı Tarifi
Yapılışı Olgunlaşmış turuncu - kırmızı rengi almış kuşburnular bekletilmeden yıkanır, çiçek ve dip tarafları kesilerek temizlenir, marmelat yapılacak kazana konur.
Kaynatılacak tencerede kuşburnu yüzeyine kadar su konulur.
Kuşburnular ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır.
İyice yumuşayınca kuşburnular kaynama suyunun yardımıyla süzgeçten geçirilerek çekirdek ve zarlarından arındırılırlar.
Elde edilen kuşburnu ezmesi ince un eleğinden geçirilir.
Elerken eleğe el veya kaşıkla müdahale edilmemelidir.
Alta geçen elenmiş meyve ezmesi tekrar pişirilir.
Bu ikinci kaynatmada dibini tutmaması için tencere sürekli karıştırılmalıdır.
Kısık ateşte pelte kıvamını alıncaya kadar pişirilir.
Bu arada yüzeyde biriken köpükler sürekli atılmalıdır.
Ayrıca kaynayan kazanın içine temiz ve renk vermeyen bir şifon veya tül çorap atılarak tüycüklerin toplanması sağlanabilir.
İnmeye yakın kuşburnunun % 30u kadar şeker ilave edilir.
Şekerin erken ilave edilmesi renginin daha koyu olmasına sebep olur.
Sıcakken kavanozlara doldurup, ağzı tüketilme zamanına kadar açılmamalıdır.

Portakal Reçeli

Malzemeleri:
1 kg. kalın kabuklu portakal,
5,5 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
2 çorba kaşığı limon suyu
Portakal Reçeli Yapılışı
1 kg kalın kabuklu portakal alıp, asidi çıkana kadar kabuklarını kazıyın. daha sonra büyükçe bir tencereye su doldurup kaynatın, kaynayan suyun içine portakalları atın. hafifçe yumuşayan portakalları kabukları ile birlikte dilediğiniz boyda kesin. ayrı bir tencereye tozşeker ve suyu koyup orta ısıda karıştırarak şurup haline getirin. koyu renk alan şuruba küçük doğranmış portakalları atın.şurup iyice koyu kıvama gelinceye kadar kaynatın. kıvama gelince limon suyunu katın. reçeli bir taşım daha kaynatın. tencereyi ateşten alıp, üzerindeki köpükleri delikli kepçe ile alıp atın. reçeli soğumaya bırakın. soğuduktan sonra kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapatın.