Sayfalar

14 Eylül 2011 Çarşamba

EVDE SALÇA NASIL YAPILIR

EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU
Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmez bir malzemedir. Domates ve biber olmak üzere iki türlü salça yapılır. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmelidir. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10kg. domatesten aşağı yukarı 1 kg. salça eldilir. Salça için alınan domatesler 2-3 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve iki yada üçe bölünerek doğranır. Kabın içinde 3-4 gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir küflenme görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa küflenme görülmez. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten de geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 yada 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamadada tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağ konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir.

EVDE BİBER SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU
Salça yapmak için biberlerin kırmızı olması gerekir, eğer renkleri yeşil yada açıklı koyulu ise biberleri 2-3 gün güneşte bekleterek kızarmalarını sağlamak gerekir. Rengi kırmızı olan biberler yıkandıktan sonra sapları ve çekirdekleri temizlenerek üstünü örtecek kadar su konan bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir, bu süre 15 dk. kadar sürebilir. Pişen biberler tencereden alınarak bir süzgeçe konur, soğuması beklenir, blenderdan geçirilir, daha sonra kevgirden geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır.(Eğer biberleriniz acı ise eldiven giymeyi unutmayın) Elde edilen salça bir tepsiye konarak, kıvamını ayarlamak için güneşli ve rüzgarsız bir ortamda 2-3 gün güneşletilir. İstenen kıvama gelen salçaya tuz ve zeytinyağı ilave edilir. Kavanozlara konarak saklanmaya hazır hale gelir. Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Bir salçasever olarak en kısa zamanda deniyorum bu tarifi...

    Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil