SİYAH MÜRDÜM ERİĞİ KURUSU
Mürdüm Eriği, vücudun demir emilimine yardımcı olan C vitamini açısından zengindir ve iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır. Mürdüm eriği aynı zamanda iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Yapılan son bir araştırma, düzenli kuru erik tüketiminin tansiyonu ve kötü kolesterolü (LDL) düşürebileceği sonucuna varıldı. Ayrıca, hem mürdüm eriği, hem kuru erik bol miktarda fenol (koruyucu özellikleri olan ve bitkilerde bulunan doğal bileşik) içermektedir.
Kuru erik, sağlık açısından çok sayıda faydasının yanında aynı zamanda yüksek bir lif kaynağıdır. Boston'daki Tufts University'de yapılan son araştırmalar, kuru eriğin yaşlanma sürecini geciktirdiğini
göstermiştir.
Kuru erik, yükse antioksidan değere sahip olan yabanmersini ve kuru üzümün iki katı değerle listenin başında yer almaktadır. Aslında, kuru erik o kadar etkilidir ki, kandaki antioksidan seviyesini yüzde 25 oranında artırır. Her gün iki tane kuru ya da taze (mevsimindeyse) erik yiyin. Güzelce yıkayın, ama kabuklarını soymayın, çünkü kabukları fitonutrient'ler bakımından çok zengindir.
Bol miktarda B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitamini içerir. Kanser ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi en yüksek olan meyve kuru eriktir. İçerdiği zengin potasyum ve magnezyum mineralleri nedeniyle, tansiyon, karaciğer, kalp, böbrek ve romatizma hastaları ile tuzsuz diyet yapanlara önerilir. Mürdüm eriğinin bağırsakları çalıştırıcı etkisi bilinmektedir. Güçlü antioksidanları ile kalp hastalıklarına yakalanma ve kriz riskini azaltıcı etkisi bulunmaktadır.
Öğün arasında acıktığınızda kuru erik yiyin. Kuru erik kan şekerinin düşmesini engeller.
· C vitamini bakımından zengindir.
· Kan yapıcı özelliği olması münasebetiyle anemi problemine iyi gelir.
· Bağırsakları çalıştırır.
· İnsan için önemli olan potasyum içerir.
· Kalp ve tansiyon problemine yaşayanların bol bol mürdüm eriği tüketmesi önerilir.
· İyi bir adet düzenleyicidir.
Terletir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder