Beyaz biber: Karabiber ve beyaz biber aynı ağacın meyvalarıdır. Ancak, karabiber tam olgunluğunu bulamadan koparılır, tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biber ise, tam olgunluğunu bulduktan sonra koparılır ve etrafındaki kılıf çıkarılır. Kılıfın çıkması için beyaz biber deniz suyuna daldırılır.
Beyaz biberin özelliği: kullanıldığında karabiber gibi sosların rengini bozmaz; tadı ve kokusu karabiber gibidir.
Kullanımı ve Faydaları; Sindirimi kolaylaştırmak için karabiberi nane ve tarçınla yapılan bir sosla almalı. Ağızda tane olarak çiğnendiğinde tükürük miktarını çoğaltabilir.
Dr. Bouchardat`a göre karabiber anemiklerin aperitifidir. 1/2-2 gr. kadar karabiber her gün alındığında iyi bir afrodizyak yerine geçer.
Bütün yemeklerde ve sofralarda bulunmaktadır. Sebze, tavuk, balık çorbalarında, et soslarında (barbekü), çiğ köfte, kısır, et ve sebzeli yemeklerde, her türlü soslu et yemeklerinde, zeytinyağlı ve etli dolmalarda, şarküteride kullanılır.
Karabiber sosların rengini bozmaz. Karabiberin diğer baharatlara oranla bir üstünlüğü vardır ki bu yemek pişerken yada piştikten sofrada eklenebilmesidir. Yağlı etlerde, şarküteride; soslara, salataya, her tür tuzlu ve yavan yiyeceğe çeşni ve tat vermesi için serpiştirilir.
Yetiştiği yer: Meksika, Orta Amerika, Batı Hindistan, Malezya, Endonezya
Özelliği: Sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı, kan dolaşımını hızlandırıcı,
İştah açıcı, idrar arttırıcı özellikler gösterir.
Dalak ve pankreas için olumlu faydalıdır.
Kan dolaşımını olumlu etkilediğinden damar sertliğinde yararlıdır.
Nezle ve grip durumlarında kullanılmalıdır. Beyaz biber ve karabiber aynı ağacın meyveleridir.
Karabiber meyve tam olgunlaşmadan toplanır ve tohumun etrafındaki kılıf üzerinde kalır. Beyaz biber ise olgunlaşması beklenir.
Sonradan üzerindeki kılıfı alınır.
Bu işlem maliyete; Yük bindirir ve beyaz biber; karabibere göre daha pahalıdır.
Tat ve koku olarak karabiberle beyaz biber aynıdır.
Karabiber meyveleri, suda birkaç gün tutulur.
Ovularak siyah kabuklar çıkarılır, sarımsak girimsi iç kısımlar
Güneşte kurutulursa, beyaz biber olur. Bu, karabiberden daha acı, ancak daha az kokuludur.
Beyaz biber gibi yeşilbiber de vardır, tıbbi etkileri aynıdır.
Özellikle açık renkli sos ve yemeklerin yapımında kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder