Sayfalar

19 Eylül 2011 Pazartesi

Zeytinyağli barbunya

Malzemeleri:
1 kg barbunya
2 adet kuru soğan
2 adet havuç
4-5 kaşık domates püresi veya rendelenmiş 2 adet domates
1 kaşık domates salçası
Zeytinyağı
1 çay kaşığı yenibahar
Karabiber , Tuz
4 tatlı kaşığı toz şeker

Zeytinyağlı Barbunya Tarifi:
Soğanı zeytinyağında kavurun. Pembeleşince şekerin bir kaşığını ekleyip karamelize edin. Havuçları da ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun. Domates püresini baharatları tuzu ve kalan şekeri ekleyin. Altını kısıp birkaç dakika, suyunu biraz çektirin. Barbunyaları ekleyip karıştırın. Ayrı bir tarafta salçayı 2 bardak su ile çırpın. Bu suyu barbunyaya ilave edip düdüklü tencerede 15 dakika kadar pişirin. Ilınınca ince kıyılmış maydanoz ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.




    18 Eylül 2011 Pazar

    Çilek Marmelatı Tarifi

    Malzemeleri :
    1 kg.çilek
    1 kg.toz şeker
    1 limon suyu veya 1 gr.limon tuzu.

    Çilek Marmelatı Yapılışı:
    İyi olgunlaşmış kokulu çilekler alınır, bol su içinde daldırma usulü ile yıkanır, sapları çıkarılır. 1 kat şeker, bir kat çilek olmak üzere en üste şeker gelecek şekilde çilekler tencereye konur, 1 gece kendi halinde bırakılır. Ertesi gün tencere ateşe konur. şeker eriyip duru bir şurup haline gelince çilekler alınarak, şurup kaynatılır ve koyulaştırılır. Koyulaşan şuruba çilekler atılarak bir müddet pişirilir, pişen çilekler şurup içinde veya dışarı alınarak iyice ezilir ve tekrar şuruba karıştırılır. Limon suyu veya tuzu ilave edilerek 1-2 dakika daha pişirilir. Sıcakken temiz ve kuru kaplara konur.
    kurutulmus sebze ve meyveler kurutma tepsisi, kayısı kurutma, üzüm kurutma, patlıcan kurutma, biber kurutma, elma kurutma, armut kurutma, salça nasıl yapılır, konserve nasıl yapılır, evde ekmek nasıl yapılır

    Brüksel Lahanalı Mantar (2 Kişilik )

    Malzemeler
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    15 adet arpacık soğan
    2 adet havuç
    1 kg taze mantar
    500 gram brüksel lahanası
    3 adet biber
    4 diş sarmısak
    Yarım demet maydanoz ve dereotu
    1 çorba kasığı limon suyu
    Kimyon, kekik, tuz

    Bürüksel Lahanası Yemeğin Tarifi
    Tencereye yağı alın. Temizlenmiş arpacık soğanları, küp biçiminde doğranmış havucu ekleyin. Soğanlar pembeleşene dek kavurun. Mantarları yıkayıp saplarını kesmeden bütün olarak, brüksel lahanası ile beraber soğanlar ilave edin.

    Sebzeler bıraktığı suyu çekene kadar pişirin. Kiraz domatesleri de tencereye alın. Biberleri irice doğrayıp ekleyin. Gerekirse su ilave edin. 7-8 dakika pişirin, ince kıyılmış sarmısak, kesme seker, kekik ve kimyonu, limon suyu ve yeterince tuz ile tencereye ilave edin.

    Bu süre sonunda tencereyi ocaktan alın İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunun yarısını ilave edip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp yemeği soğumaya bırakın. Servis tabağına alın. Üzerine kalan maydanoz ve dereotunu serpip servis yapın.

    Amerikan Usulü Pirinçli Güveç (2 Kişilik)

    Malzemeler
    1 Su Bardağı Amerikan Pirinci
    3 Çorba Kaşığı Soya Yağı
    350 gr Salam
    200 gr Sosis
    1 Soğan
    1 Diş Sarımsak
    1 Salçalık Kırmızı Biber
    200 gr Domates
    2 Su Bardağı Tavuk Suyu
    12 Siyah Zeytin
    1 Çay Kaşığı Tuz
    1 Çay Kaşığı Taze Çekilmiş
    Karabiber

    Güveç Yemeğin Tarifi
    Salamı ince ince dilimleyin. Sosisleri küçük doğrayın. Soğan, sarımsak ve kırmızı biberi ince ince doğrayın.

    Soya yağını güveçte kızdırıp salam ve sosisi kavurun. Soğan ve sarımsağı ekleyip pempeleşinceye kadar 2-3 dakika pişirin. Kırmızı biberi ilave edip kavurun. Pirinci yıkayıp süzün. Salamlı karışıma ilave edip ara sıra karıştırarak 3-4 dakika pişirin.

    Domateslerin kabuklarını soyup doğrayın. Domates ve tavuk suyunu güvece ekleyip karıştırın. Kaynayınca ateşi kısıp kapağı kapalı olarak 15- 20 dakika pişirin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Tuz, karabiber ve zeytinleri yemeğe ilave edip iyice karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.

    15 Eylül 2011 Perşembe

    KAYISI RECELİ NASIL YAPILIR

    Malzemeleri;
    1kg. kayısı
    1,5kg. şeker (5-6 bardak)
    750 gr. su,(3-4 bardak)
    1gr. limon tuzu veya 1 limon suyu.

    Kayısı receli Yapılışı:
    Kayısılar iyice yıkanır, çekirdeği çıkarılır, bir tepsiye bir sıra halinde sıkıca dizilir, üzerlerine hazırlanmış olan sıcak şurup dökülür, tepsi güneşe konur, üzerine siyah bir tülbent örtülerek toz, toprak ve haşerattan korunur, üç dört gün sonra tepsi içindeki kayısılar alt üst edilerek çevrilir, üç dört gün sonra tekrar kontrol edilir. Şurup koyulaşmış, istenilen kıvama gelmişse reçel alınır, temiz kaplara konur.

    ÜZÜM RECELİ NASIL YAPILIR

    ÜZÜM REÇELİ TARİFİ:
    1 kg. üzüm,
    0,5 kg. şeker (2 bardak şeker),
    0,5 kg. su (2 bardak su),
    50gr. kavrulmuş çam fıstığı,
    1 limon suyu veya 1 gr. limon tuzu.

    Üzüm Reçeli Yapılışı:
    Çekirdeksiz üzüm alınır, iyice yıkanır, suyu süzdürülür, çöplerinden koparılarak tanelenir. Şurup kaynatılarak, üzümler içine atılır, pişme devresinin sonunda çam fıstığı ve limon suyu ilave edilerek 1-2 dakika daha kaynatılıp ateşten indirilir. Sıcakken temiz kavanozlara konulur.
    Üzüm reçeli çok yaygın olmadığı için birçok kimsenin bilmediğini, gördüğünde çok şaşırdığına tanık oldum, ancak üzüm reçelinden tadanlar çok güzel olduğunu anlata anlata bitiremiyorlar. Üzüm reçeli için çok uygun bir zamandayız, yapıp denemenizi tavsiye ederim.

    İNCİR RECELİ NASIL YAPILIR

    Malzemeleri:
    60-90 adet yeşil incir,
    1kg.şeker (4 bardak şeker),
    0,5kg. su (1 bardak su),
    1 limon suyu veya 1 gr. limon tuzu,

    İncir Receli Tarifi
    :
    Küçük yeşil ilek (erkek) incirler alınır ve yıkanır. Kabukları gayet ince soyulur. İncirlerin alt kısmında bulunan çekirdek evi küçük bir huninin uç kısmı batırılarak yuvarlak şekilde çıkarılır. İncirler kaynayan su içinde 15-20 dakika haşlanır, soğuk suya atılarak diriltilir. Şurup içine atılarak, incirler şeffaf oluncaya ve şurup koyulaşıncaya kadar pişirmeye devamedilir. Limon suyu ve limon tuzu ilave edilir, 1-2 dakika kaynattıktan sonra ateşten indirilir. Sıcakken kaplara doldurulur.
    Not: İncirlere yeşil renk vermek için haşlama suyunun 4 litresine 1 gram göz taşı koyup incirleri bu suda haşlayıp sonra yıkamalıdır

    ŞEFTALİ RECELİ NASIL YAPILIR

    Malzemeleri
    1 kg. şeftali,
    1 kg.toz şeker,
    1 limon suyu veya 1gr.limon tuzu.

    Şeftali Reçeli Yapılışı :
    Yarma ve orta olgunluktaki şeftaliler alınır, yıkanır, kabukları soyulur, kabuklarının iyi soyulabilmesi için şeftaliler bir tülbent içinde kaynamakta olan suya batırılır. 1-2 dakika haşlanarak çıkarılır ve hemen soğuk suya daldırılarak soğutulur, sonra bıçakla ve elle kabukları soyulur.
    Soyulmuş şeftaliler muntazam bir şekilde kesilerek ikiye bölünür ve çekirdekleri çıkarılır, arzuya göre dört veya sekiz dilime ayrılabilir, hazırlanan şeftaliler 1 kat şeker, 1 kat şeftali olmak üzere tencereye konur, en üste şeker gelmelidir. bu şekilde bir gece bırakılır, ertesi gün kendi suyu ile pişirilir, kıvamını bulunca ve pişmenin sonuna doğru limon suyu ilave edilir, 1-2 dakika kaynatıldıktan sonra indirilir. Temiz kuru kaplara sıcak olarak doldurulur.

    ENGİNAR DOLMASI (2 kişilik)

    Malzemeleri
    2 adet enginar
    150 gram kıyma
    4 yemek kaşığı pirinç
    1 adet soğan
    1 adet domates
    1 tatlı kaşığı domates salçası
    1 tatlı kaşığı biber salçası
    1 diş sarımsak
    1 tatlı kaşığı nane
    1 çay kaşığı yenibahar
    zeytinyağı
    karabiber, tuz
    Enginar Dolması Hazırlanışı
    1 - Soğan, domates, sarımsak ince ince kıyılır.
    2 - Yıkanmış pirinç, salçalar, baharatlar ve kıyma eklenerek karıştırılır.
    3 - Enginarların sapları dik durmalarını sağlayacak şekilde kesildiktikten sonra, yaprakların arası iyice yıkanır.
    4 - İç malzeme el yordamı ile yaprakların arasına doldurulur.
    5 - Tencereye konulan enginarların yarısına gelecek kadar su doldurulup, üzerlerine zeytinyağı gezdirilir.
    6.50 dakika kadar orta ateşte pişirilir.
    7 - Sıcak servis yapılıp elle yenilir.

    EVDE KIRMIZI PUL BİBER NASIL YAPILIR

    EVDE KIRMIZI PUL BİBER YAPIMI (Baharat)

    Evde pul biber yapmak için öncelikle aldığımız biberleri yıkamalıyız. Keskin bir bıçak yardımıyla kesme tahtasının üzerinde biberlerin sapları ayıklanarak, halka halka doğranır. Halka halka doğranan biber, küflenmeden ve daha hızlı kurur. Tercihe göre çekirdekler konur yada atılır. Benim tercihim çekirdeklerin de kuruması yönündedir, çekirdeklerde vücudumuza yararlı maddeler bulunmaktadır. Çekirdeklerin tek sakıncası blender dan geçtikten sonra pul biber renginin biraz soluk olmasıdır. Burda önemli olan görüntü değil kışın soğuk günlerinde yazlık bir sebze olan biberden yararlanmaktır. Hazırlanan biberler temiz bir çarşaf yada örtünün üzerine serilerek gölgede kurumaya bırakılır. Yeşil olan biberler kuruma sırasında aynı zamanda kızarırlar. O yüzden kırmızı pul biber yapmak için kırmızı biber almak zorunda değilsiniz. Kuruyan biberlere terletme işlemi uygulanır.Aynı oranda kuruyan biberler, blender yardımıyla pul biber ayarında ufaklanır. İçine zeytinyağ ve tuz konarak karıştırılır, zeytinyağ ve tuzun miktarı tercihe göredir, kavanozlara yerleştirilerek kullanıma hazır hale getirilir.

    UN TARHANASI NASIL PİŞİRİLİR

    Un Tarhana Çorbası tarifi:
    Derin bir kabın içine 4 çorba kaşığı un tarhanası koyarak 2 bardak soğuk suyla ıslatınız. Tencereye (tercihe göre 3 diş sarımsağı ezerek yağın içinde bir miktar pişirebilirsiniz. Rengi hafif kırmızıya dönen sarımsakları çıkarıp alabilirsiniz yada içinde bırakabilirsiniz, çıkardığınız zaman sarımsağın yağa verdiği lezzet kalıcı olur ve rahatsız etmez) tercih ettiğiniz yağı koyarak içine isteğinize göre bir tatlı kaşığı domates salçası ilave ederek karıştırınız. Daha sonra ıslatmış olduğunuz tarhanayla beraber 2 bardak soğuk su daha ilave ederek, kaynayıncaya kadar karıştırınız. Karıştırmazsanız tarhana erimez ve topaklaşır. Kaynama başladıktan sonra tercihinize göre çorbanın kıvamını ayarlayabilirsiniz. Eğer koyu olduysa sıcak su katarak daha sulu hale getirebilirsiniz. On dakika kaynattıktan sonra, ocaktan alıp üzerine tercihe göre kırmızı pul biber, nane ilave edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    14 Eylül 2011 Çarşamba

    EVDE SALÇA NASIL YAPILIR

    EVDE DOMATES SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU
    Salça yemeklere renk ve lezzet verdiğinden vazgeçilmez bir malzemedir. Domates ve biber olmak üzere iki türlü salça yapılır. Domates salçası yapmak için seçilen domateslerin kırmızı ve olgun olmasına dikkat edilmelidir. Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10kg. domatesten aşağı yukarı 1 kg. salça eldilir. Salça için alınan domatesler 2-3 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve iki yada üçe bölünerek doğranır. Kabın içinde 3-4 gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir küflenme görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa küflenme görülmez. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten de geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 yada 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamadada tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağ konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir.

    EVDE BİBER SALÇASI YAPMANIN KOLAY YOLU
    Salça yapmak için biberlerin kırmızı olması gerekir, eğer renkleri yeşil yada açıklı koyulu ise biberleri 2-3 gün güneşte bekleterek kızarmalarını sağlamak gerekir. Rengi kırmızı olan biberler yıkandıktan sonra sapları ve çekirdekleri temizlenerek üstünü örtecek kadar su konan bir tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir, bu süre 15 dk. kadar sürebilir. Pişen biberler tencereden alınarak bir süzgeçe konur, soğuması beklenir, blenderdan geçirilir, daha sonra kevgirden geçirilerek kabuklarının ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır.(Eğer biberleriniz acı ise eldiven giymeyi unutmayın) Elde edilen salça bir tepsiye konarak, kıvamını ayarlamak için güneşli ve rüzgarsız bir ortamda 2-3 gün güneşletilir. İstenen kıvama gelen salçaya tuz ve zeytinyağı ilave edilir. Kavanozlara konarak saklanmaya hazır hale gelir. Afiyet olsun...

    EVDE UN TARHANASI NASIL YAPILIR

    EVDE UN TARHANASI NASIL YAPILIR
    Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.

    UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:
    5kg.un, 5kg.domates, 5kg. kırmızı etli biber, 3kg.kuru soğan, 3kg.süzme yoğurt, 1/2kg.irmik, tuz. (tercihe göre nane, maydanoz, tarhana otu).

    UN TARHANASININ TARİFİ:
    Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar ve domatesler konarak pişirilir.Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır. Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.

    EVDE UN TARHANASI NASIL YAPILIR

    Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.

    UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:
    5kg.un, 5kg.domates, 5kg. kırmızı etli biber, 3kg.kuru soğan, 3kg.süzme yoğurt, 1/2kg.irmik, tuz. (tercihe göre nane, maydanoz, tarhana otu).

    UN TARHANASININ TARİFİ:
    Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar ve domatesler konarak pişirilir.Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır. Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.

    Çilek Reçeli Yapılışı

    Malzemeler
    500 Gr. Çilek
    500 Gr. Toz Şeker
    1 Adet Limon'un Suyu

    Çilek Reçeli Tarifi:
    Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
    Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
    Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
    Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri -su eklemeden- ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
    Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu köpükleri sürekli alın.
    Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre anlayabilirsiniz, kaşıktan su gibi akıyorsa daha kaynamaya ihtiyacı var demektir.
    Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
    Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından çizik yapın, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa olmuş demektir. --Reçeli koymadan önce tabağı boş olarak bir süre buzdolabında bekletip, iyice soğumasını sağlayın--

    Ayva Tatlisi

    Malzemeleri
    6 Adet orta boy ayva
    4 Su bardağı toz şeker
    6 Su bardağı su
    2 Rulo kaymak

    Ayva Tatlısı Hazırlanışı
    Ayvaları ortada ikiye bölün
    Çekirdeklerini temizleyin
    Derin bir tencerede altı bardak su ile kısık ateşte ayvalar hafif yumuşayıncaya kadar pişirin.
    Daha sonra üzerine toz şeker serpin.
    Şurup koyulaşınca ocağın altını kapat
    Not: ayva'yı pişirken içine çekirdeklerinide atın tatlınıza renk verecektir

    Gül Tatlısı Nasıl Yapılır

    Malzemeler:
    100 gram margarin
    2 yumurta
    Yarım sb sıvıyağ
    Yarım sb yoğurt
    1 sb irmik
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    Aldığı kadar un
    ( Hamurun kıvamı yumuşak olacak.)

    Şerbeti :
    3,5 sb şeker
    4 sb su

    Gül Tatlısı Tarifi:
    Hamur açıldıktan sonra çay bardağı ile kesilir.
    Ortaya çıkan yuvarlaklar şekildeki gibi yan yana birleştirilir. En üstteki parçaya biri üstte diğeri altta olmak üzere iki adet fındık yerleştirilir.
    Fındık koyulan parçadan başlamak üzere aşağıya doğru parça sarılır ve ortadan kesilir.
    not : şerbet soğuk , tatlı sıcak olacak